Hatékony nyelvtanulás

a Lexika Kiadó gondozásában

Hogyan változtass a szokásaidon?

cikk_szokas3.jpeg

Hogyan változtass a szokásaidon?

A szokások (megszokások) elég makacs dolgok, néha nem könnyű rajtuk változtatni. Ebben a kis rövid cikkben megpróbáljuk összeszedni azokat a technikákat, amivel sokat tehetsz azért, hogy kitörj a rossz, berögzült szokások rabláncaiból.

A napi szokásaink az egész életünkre nézve a legnagyobb hatást gyakorolják. Magatartásunk 45%-a is szokás. De ez lehetővé teszi, hogy agyunk hatékonyabb legyen, több energiát takarítson meg, minél több más jellegű problémát oldhasson meg. A fennálló, nagyobb százalékkal azonban érdemes megtanulnunk jól bánni.

A szokás köre: hangulat - rutin – jutalom

Például: Magányosnak érzed magad (hangulat). Emiatt a szabadidődben sok Trónok Harcát nézel (rutin). De ez téged szórakoztat (jutalom).

Valószínűleg ez a rutincselekedet nem járul hozzá, hogy a hangulatot alapjaiban véve megváltoztassa, hiszen attól, hogy véget ért a sorozat, még mindig magányos vagy. Ahhoz, hogy a hangulat (magány) megváltozzon úgy, hogy a jutalom érzése megmaradjon (szórakozás), a rutinon kell változtatni.

A példánál maradva a rutin lehet például az, ha elmész sétálni, felhívod az egyik barátod, csatlakozol a Trónok Harca rajongói klubhoz.

Amikor fáradtak, vagy stresszesek vagyunk, az agyunk hajlamos visszaesni a szokásainkba. Ezért jó, ha minél hamarabb jó szokásokra cseréljük a meglévőket, hogy ne ragadjunk az ördögi körben.

Hogyan alakítsunk ki új szokásokat?

Mindenki más, van, aki sokkal nehezebben változtat a szokásain, mások sokkalta könnyebben. Sőt, néhány szokást nehezebb megtenni, mint másokat. Ahhoz, hogy szokássá váljon valami, az hozzávetőleg 18-254 napig tart, eddig intenzíven tenni kell érte, hogy beépüljön. Ez talán ijesztőnek tűnhet elsőre, azonban ne felejtsük el, hogy a változás időtartama után akár életünk végéig is kitarthatnak.

Pár stratégia, ami segíthet az úton maradni

cikk_szokas2.jpeg

Legyél specifikus:

Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy „Többet szeretnék idegen-nyelvet tanulni”, mondd inkább azt, hogy „Hetente 30 új szót fogok megtanulni!”. Minél jobban pontosítod a célokat, annál nagyobb az esély arra, hogy tényleg meg is fogadod.

Írd le:

Írd le, hogy miben szeretnél változtatni, majd tedd azt a kis cetlit egy olyan helyre, amit naponta többször is látsz (pl. hűtőszekrényre, naplódba, stb…) Hogy nyomonkövesd az előrehaladást, készíts egy kis táblázatot, amelyet minden nap vezethetsz.

Legyél benne biztos, hogy Te magad szeretnéd a változást:

Jobb, ha saját erődből, a saját elképzeléseid miatt szeretnél változást, nem pedig mások elvárásai miatt. Emellett pedig vedd figyelembe, hogy az új szokás mennyire illeszkedik hozzád, akár a bioritmusodhoz. Például, mindenki azt mondja, hogy a reggeli tanulás aranyat ér. Ez azonban nem fog működni hosszútávon, ha inkább éjszakai bagoly vagy.

cikk_szokas1.jpeg

Időbeosztás:

A szokás megváltoztatásához jó eszköz lehet egy alapos időbeosztás.

Többet szeretnéd fejleszteni a szókincsed? Kösd eseményekhez! Ha már rögzített rutinhoz csatolod (pl. ebéd után), akkor könnyebbé teheted a szokás elsajátítását.

Kezd kicsiben:

Nyilvánvaló, hogy aki sokat akar, keveset fog. Ez a szokásváltoztatásnál is igaz. Ha túl nagy célokat tűzöl ki magad elé, amit nem tudsz tartani, akkor abból hamar csalódás lesz. Először kevesebbel kezd, ami motiváló tud maradni.

 

Elhatároztad, hogy még ebben az évben leteszed a nyelvvizsgád? Akkor ajánljuk figyelmedbe újdonságainkat, nyelvvizsgakönyveinket, amelyek 100% magabiztos felkészülést nyújtanak! 

Hatékony nyelvtanulás

A nyelvtanulás lehet élményekben gazdag is. Cikkeinkben a nyelvekkel és a nyelvtanulással kapcsolatos érdekességekkel foglalkozunk. Kövess minket te is!

Kövess Facebook-on!

Iskolai tankönyvek

Örömmel jelentjük be, hogy az eddigieken kívül újabb hat nyelvkönyvünk lett iskolai tankönyv az idei évtől!

tankonyv_2020_kicsi.jpg